Îngrijirea personală este un proces foarte important și care merită să i se acorde o importanță semnificativă. Indiferent dacă este vorba despre o exfoliere, o hidratare sau o epilare, corpul nostru are nevoie de puțină atenție indiferent de anotimp. Așadar, sigur cel puțin o dată ți-ai pus întrebarea despre cum ai putea să elimini eficient părul nedorit.
În funcție de specificul zonei sau caracteristicile firului de păr, există mai multe tehnici pe care ai putea să le încerci în cadrul unui salon profesional de înfrumusețare. Așadar, în cele ce urmează îți vom prezenta un top 3 al celor mai populare tehnici de epilare, în care vom pune accentul pe avantajele și dezavantajele acestora.
1. Epilarea cu ceară
Tehnica de epilare cu ceară presupune îndepărtarea părului nedorit. În funcție de tipul de ceară pe care îl folosim, tehnica de epilare poate fi împărțită în 3 tipuri foarte importante, precum: ceară elastică, ceară de unică folosință, ceară soft. Ceara elastică se regăsește sub formă de granule. Aceasta poate fi aplicată cu ajutorul unei spatule, iar ulterior poate fi îndepărtată cu mâna, fără a mai folosi benzi de epilat precum cele din hârtie. Cea de a doua tehnică de epilare este epilarea cu ceară de unică folosință. Ceara de unică folosință se regăsește sub forma unor rezerve de unică folosință, iar pentru a o îndepărta sunt utilizate benzi de hârtie. Cea de a treia tehnică de epilare este una hibridă care oferă rezultate excelente, și anume epilarea cu ceară soft. Ceara soft se aplică cu ajutorul unei spatule apoi este îndepărtată prin intermediul benzilor de hârtie.
Pentru a fi eficiente și realizate corespunzător, tehnicile de epilare cu ceară necesită apelarea la un cosmetician. Acesta va realiza atât pregătirea pielii înainte de epilare, cât și îngrijirea acesteia după procesul de epilare. Un aspect foarte important pentru eficientizarea procedurii este epilarea firului de păr în direcția opusă de creștere.
Principalele avantaje ale acestei tehnici sunt:
- îndepărtarea părului nedorit de la rădăcina acestuia;
- în medie rezultatele unei ședințe de epilare cu ceară se mențin până la maxim 4 săptămâni (acest aspect poate varia de la o persoană la alta);
- pielea va avea un aspect neted și catifelat;
- firul de păr va crește cu un aspect fin și subțire;
- procedurile repetate conduc în timp la diminuarea zonei cu păr nedorit.
Principalele dezavantaje ale acestei tehnici sunt:
- piele sensibilă și roșeață, uneori iritații;
- tehnica poate fi dureroasă, mai ales în cazul persoanelor sensibile;
- există posibilitatea apariției firelor de păr crescute sub piele.
2. Epilarea cu pastă de zahăr
Tehnica de epilare cu pastă de zahăr este o metodă ideală pentru persoanele al căror fir de păr este mult mai gros și des. Pasta de zahăr este o alternativă mai naturală pentru epilarea părului nedorit din diverse zone. Este recomandat ca, această tehnică să fie realizată doar de către profesioniști în domeniu.
Printre avantajele acestei metode se numără:
- este o tehnică mai blândă decât cea cu ceară clasică;
- ingrediente naturale;
- proprietăți de exfoliere și hidratare;
- în timp, acest proces reduce pilozitatea;
- statisticile spun că, rezultatele acestei tehnici persistă între 4 - 6 săptămâni.
Dezavantajele acestei metode sunt:
- procesul de aplicare este anevoios și consumator de timp;
- în unele cazuri pot apărea mici iritații.
3. Epilarea definitivă cu laser
Procesul de epilare definitivă presupune îndepărtarea părului nedorit cu ajutorul unui laser. Această procedură trebuie realizată în mai multe etape pentru ca rezultatele să fie cele dorite de către client. Firele de păr nu vor cădea pe parcursul ședinței de epilare, ci ulterior acestea vor cădea de la sine, deoarece procesul presupune încălzirea și topirea rădăcinii firului de păr.
Câteva dintre principalele avantaje ale acestei proceduri sunt:
- este cel mai puțin dureroasă;
- firul de păr este distrus de la rădăcină;
- pielea rămâne fină după proces;
- rezultatele procedurii sunt vizibile până la 12 luni;
- o ședință de tratament are o durată medie foarte scurtă;
- epilarea cu laser este recomandată pentru firele de păr crescute sub piele.
Câteva dintre principalele dezavantaje ale acestei proceduri sunt:
- de obicei se realizează între 4 - 8 tratamente/ședințe de epilare cu laser pentru a avea rezultate maxime;
- în perioada de dinainte și după ședința de tratament nu este indicat să se realizeze expunerea pielii la soare;
- pot apărea iritații ușoare și temporare;
- este mult mai costisitoare decât alte metode.
Concluzie
În concluzie, tehnica de epilare se alege în funcție de dorința clienților și/sau sfaturile profesioniștilor din cadrul salonului de înfrumusețare. Este recomandat ca, toate aceste tehnici să fie realizate de către persoane specializate în acest domeniu, și este de asemenea, foarte important să se acorde atenție maximă asupra îngrijirii pielii înainte și după aceste proceduri.